viznut / web

Pelulamun Kotska Sivu

[Etusivu]

Pelulamun Kotska Sivu oli vuosina 1998 ja 1999 webbiin kasailemani sivusto, jonka tarkoitus oli tehdä pilaa tuohon aikaan suosituista teininörttien henkilökohtaisista kotisivuista. Se saikin sen verran huomiota osakseen, että sitä voinee pitää varsin onnistuneena projektina.

Pelulamu-hahmo oli olemassa jo ennen kotisivujaan. Pelu Petteri Lamuranta eli Pelurilameri on kuvitteellinen pikkupoika, joka esiintyi ensimmäisen kerran PWP:n Pelurilameri-pelissä vuonna 1994 ja muodostui sittemmin PWP:n tuotannon keskushahmoksi. Pelu on innokas, iloinen ja sinisilmäinen tietokoneella touhuamista harrastava poikanen, jonka tunnusomaisena piirteenä on täydellinen vihjeettömyys kaikista mahdollisista asioista, etenkin omaan harrastukseen liittyvistä. Pelu saa koulussa usein turpiin ilkeiltä yläastepojilta, jotka pitävät häntä "lamerina", mutta se ei menoa lannista, pääseehän Pelu aina koulun jälkeen lohdutukseksi isukin kanssa pelikauppaan shoppailemaan lisää pelejä ja pelikoneita.

[Pelurilameri-screenshot]

Pelulamu laajensi vaikutuspiiriään puhtaan fiktion ulkopuolelle, kun hänelle hankittiin käyttäjätunnus suosittuun Freenet-ilmaispalveluun joskus vuoden 1996 tietämillä. Freenetissä Pelu pääsi kokeilemaan mm. nyyssikeskustelua ja irccaamista ja uppoutumaan sitä kautta syvemmälle ihan oikeaan "pelulamukulttuuriin".

Noihin aikoihin kova juttu varhaisteini-ikäisten Internet-nörttien keskuudessa olivat kotisivut, jotka iskettiin täyteen vilkkuvaa grafiikkaa ja bannereita, ja jotka sitten vaatimattomasti julistettiin "Suomen parhaiksi kotisivuiksi". Innokkaille kotisivunväsääjille oli syntynyt oikein oma "scene", jossa "webmasterit" vaihtoivat ideoita ja bannereita keskenään ja kirjoittivat toisistaan mairittelevia arvosteluja. Tämä kulttuuri tuntui kuin varta vasten Pelulamua varten luodulta.

Pelu laittoi ensimmäisen vaatimattoman kotisivunsa kasaan vuonna 1997 ja mainosti sitä sitten innokkaasti IRC-kanavilla. Toisilla pojilla oli kuitenkin paljon paremmat sivut, ja Pelu väsäsikin seuraavana vuonna vastaiskuksi ihan uuden sivuston, jonka nimeksi tuli Pelulamun Kotska Sivu. "Kotskasivu"- ja "kotskaportaali"-sanat muuten kehitettiin varta vasten Pelun sivuja varten (samoin kuin monet muut överiksi vedetyt teinimäiset sananväännökset), mutta ne levisivät sittemmin myös yleisempään kielenkäyttöön Internet-piireissä.

Sivusto liitettiin varta vasten kaikenlaisiin suosittuihin bannerinvaihtopalveluihin ja arvostelurinkeihin, ja sinne myös koottiin kaikki typerimmät ideat, jotka teininörttisivuja tutkiskellessa olivat tulleet vastaan. Ja koska oltiin tekemässä parodiaa, piti nämä typerät ideat vielä vetää mahdollisimman överiksi ja kehittää vielä päästä vähän lisää (mm. "mun oma sperma pankki").

1990-luvun loppupuolella ei ollut vielä irkissä ja muualla samankaltaista "urlinlevityskulttuuria" kuin nykyään, joten sivusto keräsi kävijöitä nykytahtiin verrattuna suht verkkaisesti. Kotskaporttaalin keräämä maine ja kävijämäärät jaksoivat kuitenkin aika ajoin yllättää, ja sivustoa käsiteltiinkin jopa painetuissa lehdissä aina Mikrobittiä myöten. Sitä käytettiin kuuleman mukaan jopa joillakin webbiaiheisilla kursseilla malliesimerkkinä siitä, miten kotisivua ei saa toteuttaa.

Pelun sivulla oli myös pakollinen Freebok-vieraskirja, jonne rupesi satelemaan kommentteja ihmisiltä, joihin sivusto oli usein kolahtanut ihan täytenä totena. Paheksuvimmat kommentit tulivat arvatenkin juuri sellaisilta webbinörttipojilta, joiden irvikuvaksi kotskasivutska oli tehty. Pelulamu sai myös runsasta palautetta Hotmail-sähköpostilaatikkoonsa, ja parhaat näistä koottiin myös näkyviin sivustolle.

Sivustolle lisättiin uutta materiaalia aina silloin tällöin sopivan inspiraation tultua. Esimerkiksi "isin vaalisivut" syntyivät eduskuntavaalien alla, kun jokaisella ehdokkaalla oli ihan pakko olla oma tökerö webbisivu vilkkuvälkkygiffeineen. "Netti lakko kamppanjan" taustalla puolestaan oli ihan todellinen surkuhupaisa nettikampanja ja "Lukio sucks" -sivun taustalla ihka oikeiden ammattikoululaisten laatima sivusto. Joitakin sivuja (kuten Musta Lista) myös kopioitiin lähes sellaisenaan aidoilta kotskaportaaleilta, koska ne olivat jo valmiiksi niin uskomattomia, ettei niiden parodiointi olisi enää onnistunut.

Pelulamun Kotska Sivu avasi aivan uusia näkökulmia "Internet-idiotismiin": vaikka sivustolle olisi kehittänyt kuinka överiksivedetyn idean, niin aina löytyi aivan käsittämätön määrä porukkaa, johon se upposi ihan täysillä, ja jotka omilla kommenteillaan ja tempauksillaan kohottivat huumorin aivan uuteen ulottuvuuteen.

Triviaa: