viznut / web

Isän Maan Puollustajat

[Screenshot]

HUOM! Sivun loppuosaan lisätty kommentteja äskettäisen CBS-kohun myötä.

Teini-ikäisten suloisen ehdottomista maailmankuvista ja elämänkäsityksistä on aina silloin tällöin ollut kiva repiä huumoria. Jo monta vuotta sitten tuli kirjoiteltua yhteenvetoa "teiniaatteista" kuten teiniateismista ja teiniveganismista, ja teininatsismi oli ollut jo pitemmän aikaa tehtävälistalla odottamassa inspiraatiota.

Jossain vaiheessa löytyi sitten webistä kokonainen joukko kaikennäköisiä skini- ja natsisivuja, joista monet olivat tökeröine kielivirheineen ja täydellisine todellisuudentajuttomuuksineen melkoista hupimateriaalia. Kirjoittelin sitten näille naureskeltuani eräänä iltana reilussa varttitunnissa teininatsiaiheisen huumoritekstin, jonka laittelin sitten webbiin "Isän Maan Puollustajat" -otsikon alle. Mukaan vielä IRC-Galleriasta löytynyt kuva Taivalkosken yläasteen skinijengistä, alle pieni vieraskirjaskripti ja ei muuta kuin linkki parille IRC-kanavalle.

Alkujaanhan sivusta piti tulla pelkkä pienen piirin vitsi, mutta mites kävikään. "Linkinpastetteluilmiö" sai aikaan sen, että parin vuorokauden sisällä sivu oli ladattu jo parikymmentätuhatta kertaa. Ilmeisesti olin sattumalta löytänyt kaavan, jolla pastetteluilmiön sai toimimaan liiankin tehokkaasti. Useinhan kaikkein huonoimmat vitsit (erityisesti Photoshop-huumori) leviävät "urlinlollailupiireissä" kaikkein parhaten, joten ilmeisesti tämäkin sivu oli nyt riittävän huonoa huumoria, jotta taikatemppu toimi tehokkaasti.

Monet Internet-idiotismin muodot olivat tulleet tutuiksi jo Pelulamun Kotska Sivun kulta-aikoina, mutta Isän Maan Puollustajien saama palaute pisti silti monta kertaa hämmästelemään, kuinka täysiä vatipäitä koko verkon käyttäjäkunta onkaan täynnä. Vaikka sivun jutut oli tarkoituksella vedetty niin överiksi ja epäuskottavaksi kuin mahdollista, niin suurin osa porukasta siltikin uskoi, että kyseessä olisi ihan oikean teiniskinijengin kotisivu.

Ensimmäinen taho, johon sivusto vaikutti, oli tietysti IRC-Galleriaan kuvia pistänyt Taivalkosken poikien skinikerho. Koska alkuperäisiin galleriakuviin oli isänmaasivulta linkki, alkoi jengille myös sadella hauskoja kommentteja. Ennen pitkää koko kerho lähtikin sitten suutuspäissään pois galleriasta ja vei kuvat mukanaan, mutta kuuluisimmasta jengikuvasta rupesi sittemmin leviämään monia photoshopattuja versioita. Kuva tuli eräässä vaiheessa vastaan jopa saksalaistettuna versiona, johon oli lisätty saksaksi teksti "näin paskasti ovat asiat Itä-Saksan puolella".

Isän Maan Puollustajien sivulta oli linkki myös Joensuun skinheadien keskustelufoorumille, jonne monet sivun tosissaan ottaneet tolvanat menivät sitten vaahtoamaan. Ennen pitkää myös tämä foorumi katosi netistä, ja pian tämän jälkeen myös koko skinhead-sivusto hävisi. Olin haalinut Isän Maan Puollustajille linkkejä yleisestikin kaikenlaisille surkuhupaisille äärioikeistosivuille ("Valkoisen Vallan Soturit" oli yksi suosikeistani), jotka myös rupesivat jostain syystä katoamaan netistä aika pian sen jälkeen kun niihin oli linkattu. Voiko huonolla vitsisivulla siis olla myös "puhdistava" vaikutus?

Linkinpastetusilmiötä tuli tutkittua myös myöhemmin kierrättämällä Isän Maan Puollustajien vitsiä uudenlaisissa yhteyksissä. Loppuvuodesta 2004 laitoin webbiin Finreactor-käryuutisen innoittamana "Finpirator"-sivun ja myöhemmin tsunamiuutisen inspiroimana sivun, jossa esitetään "Isän Maan Puollustajien mielipide" katastrofista. Huonoa huumoriahan tämä oli, mutta palvelintilastot osoittavat todeksi otaksuman, että jos haluaa "pastetteluilmiön" kautta mahdollisimman paljon näkyvyyttä ihan mille tahansa, niin kannattaa yhdistää mauttomia ja vanhoja vitsejä ajankohtaisiin aiheisiin.

Alkuvuonna 2005 olin kiusannut erästä gallerianatsia pitämällä mm. hänen surkuhupaisaa kuvaansa Isän Maan Puollustajien etusivulla. Kuvassa pilottitakkipoika katsoi kunnioittavana yläilmoihin kädessään pesäpallomaila ja Mannerheim-taulu, ja seinällä oli lisäksi kuvat teloitetusta juutalaisesta (Jeesus Nasaretilaisesta) sekä amerikkalaisesta urheiluautosta. Kuva oli mielestäni kertakaikkiaan suloinen ja ansaitsi laajempaakin julkisuutta, mutta pojuhan sitten otti ja kävi tekemässä rikosilmoituksen tekijänoikeusloukkauksesta.

Eipä tuota ilmeisestikään minään tekijänoikeusloukkauksena ruvettu tutkimaan, vaan Suojelupoliisi pyysi palvelimen ylläpitäjän juttusilleen, kun palvelimella oli kuulemma kansanryhmää vastaan kiihottavaa materiaalia. Tässä vaiheessa otin sivut pois verkosta, eikä mikään osa virkakoneistosta sitten jaksanutkaan enää ottaa minuun yhteyttä mitään kautta. Voi olla, että jokin taho jossain kohti oli tässä vaiheessa jo äkännyt, että huono vitsihän se vain oli.

Isän Maan Puollustajat -tempaus opetti jotain paitsi Internet-idiotismista, myös mielipidevaikuttamisesta. Monet vieraskirjaan kirjoitelleet oikeistokiihkoilijat arvelivat, että kyseessä olisi ollut jonkinlainen "kukkahattutätien salajuoni", jolla pyrittiin pilaamaan "isänmaallisten ihmisten" maine. Itsehän olen oikein tyytyväinen, jos sain tällä pikku tempauksella aikaan edes pienen positiivisen vaikutuksen yleiseen asenneilmapiiriin. Etenkin teini-ikäisten keskuudessa on nykyisin huolestuttavan paljon tuollaisia Taivalkosken jengin kaltaisia "muotinatseja", jotka kuvittelevat natsileikkeineen, rasismeineen ja laittomuuksineen olevansa jotenkin "isänmaallisia".

Päivitys 2009-03-31

Joku venäläinen scriptkiddieporukka ilmeisestikin käytti jossain vaiheessa Taivalkosken poikien alkuperäisestä IRC-Galleria-kuvasta tehtyä kuvamanipulaatiota omana ryhmäkuvanaan, ja joku "60 Minutes" -nimiseen humpuuki-tv-ohjelmaan päässyt "hacker hunter" julisti sitten, että tämä pieni poika tässä on supertaitava venäläinen 14-vuotias hakkerikriminaali. Kylmän sodan aikaisista ksenofobioista kärsivä hutkiva journalistitäti vielä heitti vähän lisää löylyä kiukaalle ja alkoi mouhottamaan, miten Venäjällä nämä lapsukaiset nauttivat valtion suojelusta ja ovat sankareita kun varastavat Ameriikan ihmemaan punaniskoilta rahat, uraa uraa.

On se kumma kun tämä kuva palaa aina parin vuoden välein kummittelemaan mitä älyttömimmissä asiayhteyksissä.

Joitakin omia kommenttejani aiheesta:

Surkuhupaisia yhteensattumia:

Lisäys 20:42: poikien kuva varustettuna häksöritiimin handleilla löytyy "Cybermafian" H.O.Z.E.-verkkolehden viitosnumerosta, josta todennäköisesti myös jenkkiasiantuntija on sen löytänyt. Kuva sijaitsee hakemistossa, jonka sisältö näyttäisi olevan lehden joka numerossa varsin huumorikuvapainotteista, joten Ameriikan ihmemaan asiantuntijan virhearviossa ei selvästikään ole kyse pelkästä tietämättömyydestä vaan joko lähdekritiikin puutteesta tai halusta maalailla perusteettomia uhkakuvia.